Χρηματοδότηση ύψους 400.000 ευρώ για την αποκατάσταση του μνημείου της οδού Μπιζανίου

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος, ενόψει του εορτασμού της Εθνικής Επετείου του «ΟΧΙ» παραβρέθηκε την Τρίτη, 27 Οκτωβρίου στο 17ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας όπου οι μαθητές διοργάνωσαν εκδηλώσεις στη μνήμη της μάχης της Οδού Μπιζανίου.
Μαθητές απήγγειλαν ποιήματα, απέδωσαν δρώμενα ενώ ηχητικά ντοκουμέντα μετέφεραν την ηρωική αντίσταση των δέκα νέων της Καλλιθέας, οι οποίοι τον Ιούλιο του 1944, οχυρωμένοι στο Φρουραρχείο του ΕΛΑΣ στην οδό Μπιζανίου 10, το μετέτρεψαν σε Ολοκαύτωμα για να μην πέσουν στα χέρια των Γερμανών.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Δημήτρης Κάρναβος, απευθυνόμενος στους μαθητές υποστήριξε ότι η ενασχόληση με την ιστορία μας πρέπει να είναι πυλώνας στην εκπαιδευτική μας διαδικασία ενώ ανακοίνωσε ότι ο Δήμος εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 400.000 ευρώ, για την αποκατάσταση του ιστορικού κτηρίου-μνημείου της οδού Μπιζανίου.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ομιλία του Δημάρχου Καλλιθέας Δημήτρη Κάρναβου.

Εάν ένας λαός, ένα έθνος θέλει να έχει μέλλον, πρέπει να στέκεται ευλαβικά στις ρίζες του.
Το παρελθόν και η ιστορία, είναι αυτά που μας δίνουν αξίες, διδάγματα, μας δείχνουν το δρόμο για το μέλλον.
Ιδιαίτερα πιστεύω ότι η ενασχόληση με την ιστορία μας, πρέπει να είναι πυλώνας στην εκπαιδευτική μας διαδικασία.
Ιδιαίτερα σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, μ’ όλη αυτή την συγκλονιστική ιστορική διαδρομή και ιδιαίτερα για την Καλλιθέα μας, που έχει και αυτή την ιδιαίτερη ιστορία της.
Μια κορυφαία ιστορική στιγμή για την πόλη μας, αλλά ευρύτερα για την περίοδο του 1940 και την Εθνική Αντίσταση, είναι η μάχη της Οδού Μπιζανίου, το καλοκαίρι του 1944.
Εδώ κοντά, στην οδό Μπιζανίου 10, γράφτηκε μια από τις πιο ένδοξες σελίδες της εθνικής μας αντίστασης.
Με ασύγκριτο ηρωισμό και αυτοθυσία, νέοι Καλλιθεάτες υπερασπίστηκαν με τη ζωή τους το φρουραρχίου της ΕΛΑΣ, σε μια μάχη που γενικεύτηκε και η οποία αποτελεί μια μεγάλη ηθική νίκη για τον δοκιμαζόμενο λαό μας.
Θα ήθελα εδώ να σας ανακοινώσω ότι ο Δήμος μας πέτυχε πριν από ένα μήνα, τη χρηματοδότηση του έργου της αποκατάστασης του ιστορικού κτιρίου της Μπιζανίου, μ’ ένα ποσό της τάξης των 400.000 ευρώ και έτσι σε λίγα χρόνια θα παραδώσουμε στην Καλλιθέα ένα σημαντικό κτίριο – μνημείο.
Δεν θα ήθελα να στερήσω πολύτιμο χρόνο από τους πρωταγωνιστές της σημερινής εκδήλωσης. Θα ήθελα μόνο να ευχαριστήσω όλους εσάς που διοργανώσατε αυτή την υπέροχη ημέρα και εύχομαι το παράδειγμά σας να βρει μιμητές.