Παρέμβαση Δημήτρη Κάρναβου στην 65η Συνάντηση της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ελληνικού Δημοσίου

Χθες, πραγματοποιήθηκε η 65η  Συνάντηση της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ελληνικού Δημοσίου με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για  το Κέντρο Πολιτισμού Στ. Νιάρχος  παρουσία του Πρωθυπουργού.
Στη συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου παρέστησαν, επίσης, οι αρμόδιοι υπουργοί,  Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, Παιδείας, Νίκος Φίλης, καθώς και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη. Ακόμη, παρέστησαν εκπρόσωποι του ΔΣ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΔΣ του Ιδρύματος, Ανδρέα Δρακόπουλο και ο Δήμαρχος Καλλιθέας.
Στη χθεσινή συνάντηση παρενεύει ο Δήμαρχος Καλλιθέας όπου μίλησε για την επιτακτική ανάγκη  να επεκταθεί το ΜΕΤΡΟ στην Καλλιθέα και να ολοκληρωθεί το έργο της ανάπτυξης της παραλίας σύμφωνα με τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών.
Παράλληλα, έθεσε και το θέμα της βιώσιμης ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.
Όπως συγκεκριμένα είπε:
“Αν το Κέντρο Πολιτισμού πάρει τα κυκλοφοριακά φορτία για τα οποία χτίσθηκε και τα οποία όλοι θέλουμε τότε το έργο του ΜΕΤΡΟ είναι απαραίτητο και πρέπει να μπει ως έργο πρώτης προτεραιότητας, αλλιώς κινδυνεύουμε να ζήσουμε ένα κυκλοφοριακό χάος που θα υπονομεύει κάθε προοπτική ανάπτυξης ολόκληρης της παραλίας και όχι μόνο της Καλλιθέας.H ανάπλασης της παραλίας, είναι και αυτό ένα άκρως απαραίτητο έργο γιατί θα ενοποιήσει το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την παραλία, θα ενοποιήσει όλες τις υποδομές κυρίως όμως θα αποκαταστήσει το περιβάλλον και θα αναδείξει την σχέση της πόλης με την θάλασσα. Αν λοιπόν θέλουμε να δούμε την υπόθεση παραλία ως ενιαίο χώρο διεθνούς εμβέλειας και  επισκεψιμότητας το έργο του ΜΕΤΡΟ και της ανάπλασης της παραλίας είναι ζωτικού χαρακτήρα. Πιστεύω πρέπει να θέσουμε ένα νέο στόχο καθώς δεν είναι μόνο τα έργα αυτά, είναι και το βάθος, οι ρίζες που έχουν αυτά τα έργα. Και το βάθος αυτό είναι οι γειτονιές που βρίσκονται γύρω τους και προφανώς οι άνθρωποι σε αυτές. Για το σκοπό αυτό χρειάζεται ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο.”

Η παρέμβαση έχει ως εξής:

Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριοι υπουργοί

Ένα πολύ μεγάλο έργο για την Αθήνα, ένα πολύ μεγάλο έργο για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε και οφείλω με την ευκαιρία δημόσια να ευχαριστήσω και να συγχαρώ το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τα στελέχη του όχι μόνο για αυτήν την τεράστια δωρεά αλλά και τον άψογο τρόπο διαχείρισης του έργου που δημιουργεί νέα πρότυπα σε ανάλογα έργα.
Οι διαδικασίες σύλληψης, μελέτης, εκτέλεσης του έργου αλλά και το πλάνο διαφάνειας και δημοσιοποίησης του όλου εγχειρήματος ήταν υποδειγματικές και πρωτόγνωρες τουλάχιστον σε ελληνικό επίπεδο.
Είμαι πολύ περήφανος που η πόλη μου, η Καλλιθέα συνέβαλλε σε αυτό το έργο, με την παραχώρηση μιας τόσο σημαντικής έκτασης, του παλαιού ιπποδρόμου, αλλά και με την συνεχή στήριξη που παρέχουμε ως Δήμος.
Το έργο ως κτίριο τελείωσε, το έργο ως όραμα και ως λειτουργία έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του. Τώρα υπάρχει το βάρος της αξιοποίησης αυτής της τεράστιας επένδυσης.
Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος δημιουργεί μία τεράστια ευκαιρία για την ανάδειξη του Αθηναϊκού Παραλιακού Μετώπου, ως ενός κορυφαίου πολιτιστικού και τουριστικού προορισμού.
Ταυτόχρονα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το ασύγκριτο φυσικό περιβάλλον και τις υποδομές που έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά κυρίως το μοναδικό ιστορικό, πολιτιστικό, συμβολικό απόθεμα αυτής της γωνίας του πλανήτη.
Από την παραλία αυτή μπορεί να ξεκινήσει η αναγέννηση της Αθήνας, η αναγέννηση της Ελλάδας όχι απλά δημιουργώντας ένα τουριστικό προορισμό αλλά ένα βιωματικό προορισμό πολιτισμού,  παιδείας, ανθρωπισμού, στοιχεία που τώρα περισσότερο από ποτέ έχει ανάγκη η Ευρώπη αλλά και ολόκληρη η γειτονιά μας.
Καταρχήν ,πιστεύω ότι από όλη αυτή την θαυμάσια κοσμογονία έργων λείπει ένα ακόμη άκρως απαραίτητο έργο, το ΜΕΤΡΟ.
Δεν μπορεί όλη αυτή η υποδομή, με όλη αυτήν την επισκεψιμότητα που αναμένεται να μην καλύπτεται από ΜΕΤΡΟ.
Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη, θα πρέπει να μιλήσουμε και για εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς όπως το ποδήλατο, αλλά η βάση για να προχωρήσουμε σε αυτά είναι το ΜΕΤΡΟ. Έχουμε κάνει συνεχή διαβήματα ως Δήμος για αυτό. Σήμερα είχαμε και την τοποθέτησή του αρμόδιου υπουργού.
Εμείς επιμένουμε:
Αν το Κέντρο Πολιτισμού πάρει τα φορτία για τα οποία χτίσθηκε και τα οποία όλοι θέλουμε τότε το έργο αυτό είναι απαραίτητο και πρέπει να μπει ως έργο πρώτης προτεραιότητας.
Αλλιώς κινδυνεύουμε να ζήσουμε ένα κυκλοφοριακό χάος που θα υπονομεύει κάθε προοπτική ανάπτυξης ολόκληρης της παραλίας και όχι μόνο της Καλλιθέας.
Το δεύτερο ζήτημα που θέλω να επισημάνω είναι αυτό του δίδυμου έργου: της ανάπλασης της παραλίας.
Είναι και αυτό ένα άκρως απαραίτητο έργο γιατί θα ενοποιήσει το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την παραλία, θα ενοποιήσει όλες τις υποδομές κυρίως όμως θα αποκαταστήσει το περιβάλλον και θα αναδείξει την σχέση της πόλης με την θάλασσα.
Αν λοιπόν θέλουμε να δούμε την υπόθεση παραλία ως ενιαίο χώρο διεθνούς εμβέλειας και  επισκεψιμότητας το έργο του ΜΕΤΡΟ και της ανάπλασης της παραλίας είναι ζωτικού χαρακτήρα.
Σχετικά, έχουμε την μελέτη Ρέντζο Πιάνο και έχουμε και την περιφέρεια Αττικής να προχωρά στην υλοποίηση της Α φάσης.
Αυτό είναι μια αισιόδοξη εξέλιξη αρκεί η υλοποίηση αυτή να απαντάει στα ζητούμενα των τοπικών κοινωνιών.
  Θα πρέπει να προχωρήσουμε τάχιστα και στην φάση της ολοκλήρωσης του έργου δηλαδή πρέπει να διασφαλιστεί και η πρόσθετη χρηματοδότηση.
Το τρίτο στοιχείο και το πιο σημαντικό από όλα είναι αυτό της αξιοποίησης όλων αυτών των έργων.
Τα έργα αυτά θα δικαιωθούν όταν θα δώσουν  βιώσιμη ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή, όταν θα δώσουν θέσεις εργασίας, όταν πλέον η αθηναϊκή παραλία και το συγκεκριμένο τμήμα της θα γίνουν ένα μεγάλο διεθνές τοπόσημο πολιτισμού, εκπαίδευσης, τουρισμού.
Και πιστεύω πρέπει να θέσουμε ένα νέο στόχο καθώς δεν είναι μόνο τα έργα αυτά, είναι και το βάθος, οι ρίζες που έχουν αυτά τα έργα. Και το βάθος αυτό είναι οι γειτονιές που βρίσκονται γύρω τους και προφανώς οι άνθρωποι σε αυτές. Για το σκοπό αυτό χρειάζεται ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για το πώς θα κινητοποιήσουμε και ιδιωτικές επενδύσεις, πώς θα δημιουργήσουμε πάνω στις υποδομές πρωτοποριακές και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, πώς θα προβάλλουμε όλα αυτά στο διεθνές κοινό και πώς όλα αυτά θα φέρουν και την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Εμείς ως Δήμος έχουμε αρκετές ιδέες και θέσεις για το πώς μπορούμε να τα πετύχουμε όλα αυτά.
Νομίζω ότι το πιο βασικό όμως είναι να καταλάβουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι ότι το πολύ μεγάλο αυτό έργο δεν τελείωσε αλλά στην ουσία τώρα μόλις ξεκινάει και ότι οφείλουμε να συνεχίσουμε την συνεργασία που μέχρι τώρα είχαμε στην βάση ενός νέου πιο ευρύτερου σχεδίου αλλά και νέων στόχων που πρέπει να τεθούν.
Δεν πρέπει όλη αυτή η τεράστια προσπάθεια να είναι μία άλλη χαμένη ευκαιρία για την πατρίδα μας