Μέτρα προφύλαξης & καταπολέμησης των κουνουπιών

Λιγότερα κουνούπια → πιο ευχάριστο περιβάλλον → προστασία δημοσίας υγείας

 Συνήθης ερώτηση των δημοτών μας, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι αν ο Δήμος ψέκασε για την μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών, πιστεύοντας ότι η οποία καταπολέμηση αυτού του ενοχλητικού εντόμου, αφορά την εξόντωση των ακμαίων (ενήλικα έντομα).

Θα πρέπει να γίνει γνωστό, ότι η καταπολέμηση του κουνουπιού, περιορίζεται μόνο σε προνυμφικό στάδιο, εντός λιμνάζοντων και στάσιμων νερών, σημείων που αποτελούν εστίες αναπαραγωγής.

Η υπηρεσία μας, έχει εντοπίσει τα σημεία αυτά και προβαίνει έγκαιρα σε εφαρμογή βιοτοκτόνου το οποίο έχει προνυμφοκτόνο δράση. Οι επεμβάσεις της υπηρεσίας είναι επαναλαμβανόμενες ανά 7ημερο, ενώ ταυτόχρονα η Περιφέρεια Αττικής προχωρά σε επαναλαμβανόμενους ψεκασμούς σε τομείς που ανήκουν στην αρμοδιότητα της (και εντός των ορίων του Δήμου μας π.χ. Ιλισσός ποταμός).

Όμως η προσπάθεια αυτή θα έχει πενιχρά αποτελέσματα αν δεν συνδράμουν και οι κάτοικοι της πόλης μας.

 Επισημαίνεται ότι για να έχουμε άνοιξη και καλοκαίρι με μειωμένο πληθυσμό κουνουπιών, απαιτείται η συνέργεια των δημοτών. Οι κήποι στις αυλές των κατοικιών, είναι σημεία συγκέντρωσης των κουνουπιών  και όλοι μας οφείλουμε να δράσουμε αποτρεπτικά ώστε να μην υπάρχουν λιμνάζοντα νερά.

Μέριμνα κάθε πολίτη πρέπει να αποτελεί ο εντοπισμός σημείων με στάσιμα ή λιμνάζοντα νερά εντός της οικίας του, σημεία στα οποία δεν μπορεί να παρέμβει ο Δήμος και τα οποία πρέπει να αποφεύγονται, όπως πιατάκια γλαστρών, λακκούβες, βαρέλια, κουβάδες, κάδοι, λεκάνες, βάζα, ελαστικά αυτοκινήτων, καρότσια, βάρκες, στέρνες/ ποτίστρες ζώων, διακοσμητικές λιμνούλες, πηγάδια, δεξαμενές, υπόγεια, θεμέλια οικοδομών, σημεία με συλλογές νερού λόγω του αυτόματου ποτίσματος, δοχεία και γενικά οποιαδήποτε σημεία συγκρατούν νερό πάνω από μία εβδομάδα, διότι εκεί υδροβιεί (εκκολάπτεται και αναπτύσσεται μέχρι να γίνει τέλειο έντομο) το κουνούπι. Γι’ αυτό το λόγο, αυτά τα σημεία πρέπει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα να αδειάζονται, να ανανεώνεται το νερό τους, να καθαρίζονται σχολαστικά ή να καλύπτονται.

Ενημερωτικό υλικό: